Bakłażan w Panko

Delikatny, pieczony bakłażan otulony chrupiącą panierką panko, podany z aromatycznym sosem tonkatsu i pikantnym majonezem. Każdy kęs to idealne połączenie kremowego wnętrza i złocistej skorupki! Podawaj z sałatką i limonką dla pełni smaku!

5 / 5. Ilość głosów: 270

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 100 g Panierki panko House of Asia
  • 5 łyżek Sosu Tonkatsu House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty chili House of Asia
  • 4 bakłażany średniej wielkości
  • 3 jajka rozmącone
  • 100 g mąki wymieszanej z przyprawami (np.: sól, pieprz, oregano, papryka gochugaru)
  • olej do smażenia                                          
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanej dymki

Do podania:

Cząstki limonki i ulubiona mieszanka sałat

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij go i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie obierz skórkę, pozostawiając szypułkę. Rozgnieć bakłażana widelcem na grubość około 1-2 cm. Osusz go papierowymi ręcznikami. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Panieruj bakłażana w kolejności: mąka, jajko, panko i usmaż na złoty kolor.
  3. Gotowego kotleta z polej sosem tonkatsu i majonezem wymieszanym z chili, posyp dymką. Podawaj z zieloną sałatą oraz cząstką limonki.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Sos Tonkatsu 150 ml House of Asia

Sos Tonkatsu 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI