
Bakłażan w Panko

Delikatny, pieczony bakłażan otulony chrupiącą panierką panko, podany z aromatycznym sosem tonkatsu i pikantnym majonezem. Każdy kęs to idealne połączenie kremowego wnętrza i złocistej skorupki! Podawaj z sałatką i limonką dla pełni smaku!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 100 g Panierki panko House of Asia
- 5 łyżek Sosu Tonkatsu House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty chili House of Asia
- 4 bakłażany średniej wielkości
- 3 jajka rozmącone
- 100 g mąki wymieszanej z przyprawami (np.: sól, pieprz, oregano, papryka gochugaru)
- olej do smażenia
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanej dymki
Do podania:
Cząstki limonki i ulubiona mieszanka sałat
Sposób przygotowania
- Bakłażana nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij go i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie obierz skórkę, pozostawiając szypułkę. Rozgnieć bakłażana widelcem na grubość około 1-2 cm. Osusz go papierowymi ręcznikami. Dopraw solą i pieprzem.
- Panieruj bakłażana w kolejności: mąka, jajko, panko i usmaż na złoty kolor.
- Gotowego kotleta z polej sosem tonkatsu i majonezem wymieszanym z chili, posyp dymką. Podawaj z zieloną sałatą oraz cząstką limonki.