
Wontony z warzywami i mięsem, w chrupiącym sosie z czosnkiem i chili

Jeśli kochasz dania z charakterem, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Octowy akcent House of Asia, głębia sosu sojowego i ognisty chrupiący czosnek z chili Yipin Agro tworzą duet nie do pobicia – idealny do warzywno-mięsnych wontonów. Za przepis dziękujemy Czarnej Wisience.
Liczba porcji: 6
Czas: 25
Ostrość:
pikantne
Składniki
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 3 łyżki Sosu sojowego House of Asia
- 1 opakowanie arkuszy ciasta na wontony lub domowe (400-500 g gotowego ciasta)
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/4 kapusty
- 1 duży pęczek szczypioru
- 1 niewielki kawałek imbiru (starty)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- 1 łyżka mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu lub chili
Sos:
- 2 łyżki Sosu sojowego House of Asia
- 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
- 2 łyżki Chrupiącego czosnku z chili w oleju Yipin Agro
- 1 łyżka słodkiego sos chili
- 2 łyżki wody
- Sezam i dymka do podania
Sposób przygotowania
- Rozmroź ciasto na wontony.
- Marchewki, pora oraz kapustę zetrzyj na tarce na małych oczkach lub drobno posiekaj. Zalej wrzątkiem i gotuj 3 min.
- Warzywa wymieszaj z mięsem, posiekanym szczypiorem oraz czosnkiem, imbirem, mąką, octem, sosem sojowym i przyprawami. Całość wyrób rękami.
- Na każdy kawałek ciasta przełóż łyżeczkę farszu i zrób „uszka” lub małe „woreczki”. Gotuj partiami, przez ok. 5 min w osolonej wodzie. Możesz też je przesmażyć.
- Wontony podawaj z sosem zrobionym z chrupiącego czosnku z chili Yipin Agro, sosu sojowego, octu ryżowego i słodkiego sosu chili. Na koniec posyp sezamem i szczypiorem.