Wontony z warzywami i mięsem, w chrupiącym sosie z czosnkiem i chili

Jeśli kochasz dania z charakterem, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Octowy akcent House of Asia, głębia sosu sojowego i ognisty chrupiący czosnek z chili Yipin Agro tworzą duet nie do pobicia – idealny do warzywno-mięsnych wontonów. Za przepis dziękujemy Czarnej Wisience.

5 / 5. Ilość głosów: 304

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 25

Ostrość:
pikantne

Składniki

  • 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia 
  • 3 łyżki Sosu sojowego House of Asia 
  • 1 opakowanie arkuszy ciasta na wontony lub domowe (400-500 g gotowego ciasta)
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/4 kapusty 
  • 1 duży pęczek szczypioru
  • 1 niewielki kawałek imbiru (starty)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 1 łyżka mąki 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu lub chili

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Rozmroź ciasto na wontony.
  2. Marchewki, pora oraz kapustę zetrzyj na tarce na małych oczkach lub drobno posiekaj. Zalej wrzątkiem i gotuj 3 min.
  3. Warzywa wymieszaj z mięsem, posiekanym szczypiorem oraz czosnkiem, imbirem, mąką, octem, sosem sojowym i przyprawami. Całość wyrób rękami.
  4. Na każdy kawałek ciasta przełóż łyżeczkę farszu i zrób „uszka” lub małe „woreczki”. Gotuj partiami, przez ok. 5 min w osolonej wodzie. Możesz też je przesmażyć.
  5. Wontony podawaj z sosem zrobionym z chrupiącego czosnku z chili Yipin Agro, sosu sojowego, octu ryżowego i słodkiego sosu chili. Na koniec posyp sezamem i szczypiorem.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI