Jak ugotować jajko marynowane do Ramenu?
Jajko ugotowane dokładnie tak, by białko było delikatne, a żółtko półpłynne, to kluczowy składnik wzbogacający smak i teksturę tradycyjnego Ramenu. Postępując zgodnie z poniższymi krokami naszego Szefa Kuchni, przygotujesz doskonałe jajko, które idealnie komponuje się z aromatycznym bulionem i makaronem.
Liczba porcji: 4
Czas: 6 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Zalewa:
100 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
50 ml Sosu Mirin House of Asia
3 łyżki Octu ryżowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
100 ml wody
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
1. Jajka włóż do zimnej wody. Gotuj przez 6 minut, licząc czas od rozpoczęcia wrzenia wody. Przelej zimną wodą i obierz.
2. Wszystkie składniki zalewy przełóż do rondla i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Wystudź.
3. Jajka przełóż do słoika lub pojemnika, który można zamknąć i zalej chłodną zalewą. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
TIP: Zamarynowane jajka możesz przechowywać do 7 dni w lodówce.