Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem
Idealna na letnie upały, nietuzinkowa, tajska sałatka z kurczakiem, to doskonały pomysł na lunch lub lekkie danie obiadowe. Oryginalne połączenie smaków sezonowych warzyw, z aromatycznymi składnikami kuchni tajskiej, to propozycja od naszego kucharza Jarka Owczarczyka. Koniecznie spróbujcie.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 5mm
- 1 pierś z kurczaka średniej wielkości
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 ogórek zielony pokrojony w plastry
- 1 czerwona cebula pokrojona w pióra
- 10 strączków fasolki szparagowej drobno pokrojonej
- 3 zielone dymki pokrojone w 3 cm słupki
- 8 pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 3 łyżki posiekanej tajskiej bazylii
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 4 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych
Sos:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki cukru
- 3 papryczki chili drobno posiekane
- 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 4 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą. Przełóż do dużej miski. Makaron przetnij nożyczkami na mniejsze kawałki.
- Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
- Pokrojonego kurczaka włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj przez 4 minuty. Przełóż mięso do miski z makaronem.
- Fasolkę szparagową ugotuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, tak aby była lekko al dente. Następnie w celu szybkiego schłodzenia przełóż do wody z lodem. Wyjmij, osusz, pokrój w 3 cm kawałki i dodaj do sałatki.
- Dodaj do makaronu z kurczakiem pokrojone pomidory, ogórka, fasolkę, cebulę, posiekane świeże zioła, orzechy i wymieszaj z sosem.
- Sałatkę podawaj na liściach sałaty lodowej.