Poke bowl z makaronem soba i tofu

Poke bowl w prostych słowach to miska z pięknie ułożonymi produktami. Co dokładnie kryje się pod nazwą dania? Słowo „poke” po hawajsku oznacza dzielić. Smaki zawarte w tradycyjnym poke bowl mają wymieszać się dopiero w ustach. Produkty ciepłe i zimne w kompozycjach, które cieszą oko mają zapewnić nam nie tylko doznania smakowe, ale również mają zachwycać wyglądem. Inspirując się tradycyjnym hawajskim daniem powstał nasz poke bowl oparty na makaronie soba, z dodatkiem podsmażonego ciepłego tofu, awokado i imbiru.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 150 g Makaronu Soba House of Asia
  • 2 łyżeczki suchego Wakame House of Asia
  • 60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sezamu białego
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka kiełków (dowolnych)
  • 0,5 awokado, pokrojonego w paski
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
  3. Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 min. i usmaż na złoty kolor.
  4. W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki.
  5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej miskę chwilę przed podaniem.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Soba 300g House of Asia

Makaron Soba 300g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150ml

Nowość
Bestseller
Wodorosty Wakame 30g House of Asia

Wodorosty Wakame 30g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI