Poke bowl z makaronem soba i tofu

Poke bowl w prostych słowach to miska z pięknie ułożonymi produktami. Co dokładnie kryje się pod nazwą dania? Słowo „poke” po hawajsku oznacza dzielić. Smaki zawarte w tradycyjnym poke bowl mają wymieszać się dopiero w ustach. Produkty ciepłe i zimne w kompozycjach, które cieszą oko mają zapewnić nam nie tylko doznania smakowe, ale również mają zachwycać wyglądem. Inspirując się tradycyjnym hawajskim daniem powstał nasz poke bowl oparty na makaronie soba, z dodatkiem podsmażonego ciepłego tofu, awokado i imbiru.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 150 g makaronu soba
  • 2 łyżeczki suchego wakame
  • 60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sezamu białego
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka kiełków (dowolnych)
  • 0,5 awokado, pokrojonego w paski
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

Sos:

  • 1 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
  3. Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 min. i usmaż na złoty kolor.
  4. W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki.
  5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej miskę chwilę przed podaniem.
...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI