
Sałatka z wakame i rzodkiewką

Pożywna sałatka w azjatyckim stylu sprawdzi się nie tylko jako smakowity dodatek do sushi, ale również jako towarzysz potraw z grilla. Jest prosta w wykonaniu, wybitnie smaczna i doskonale dopełni letnie menu. Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Poziom trudności:
Ostrość:
Składniki
- 1 Op. wodorostów Wakame
- 3 łyżki sezamu prażonego
- 1 średni ogórek obrany
- 5 rzodkiewek pokrojonych w cienkie paski
- 1 mały pęczek kolendry
Dressing:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Wodorosty Wakame przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ogórka przekrój na cztery części, a następnie wykrój z niego miąższ. Twardą część pokrój w cienkie paski, delikatnie posól i odłóż do sitka.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu tak, aby cukier oraz sól całkowicie się rozpuściły.
- Do miski przełóż wodorosty wakame, dodaj ogórka oraz rzodkiewkę, a następnie posyp sezamem i polej całość dressingiem.