
Tarta z kimchi

Tarta z kimchi to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, kremowego nadzienia i pikantnej kapusty kimchi. Szybka, prosta i pełna umami! Idealna na obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Podawaj na ciepło lub na zimno – smakuje wyśmienicie w każdej wersji!
Liczba porcji: 6
Czas: 5 min
Ostrość:
Pikantne
Składniki
- 200 g Kimchi House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 4 szalotki drobno pokrojone
- 3 – 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 100 g śmietanki 30 – 36 %
- Garść zielonej dymki drobno pokrojonej
- 100 g sera mozzarella startego
- 1 łyżka masła
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Kimchi dobrze odciśnij z zalewy.
- Przygotuj dwie formy o średnicy 20 cm (lub jedną większą) i wysmaruj je dokładnie masłem.
- Wypełnij formy ciastem, a nadmiar odetnij. Spód ciasta nakłuj widelcem, wysyp suchy groch lub fasolę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną szalotkę oraz czosnek. Wystudź.
- Do miski wybij jajka, dopraw sosem sojowym, wsyp ser, dymkę i dokładnie wymieszaj.
- Na spód upieczonych tart wyłóż podsmażoną szalotkę z czosnkiem, następnie odciśnięte kimchi. Całość zalej masą jajeczną i wstaw do piekarnika na około 15 – 20 minut na 200 stopni, do momentu, aż masa całkowicie się zetnie.
- Gorącą tatrę pozostaw do wystudzenia. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.