House of Asia
Wieprzowina po wietnamsku House of Asia

Wieprzowina po wietnamsku

20 min
2 porcje
lekko pikantne
Warzywa Wietnamska Wieprzowina 15-30 minut

Doskonała propozycja na ekspresowy obiad pełen orientalnych smaków! Soczyste mięso, chrupiące warzywa i delikatne pędy bambusa House of Asia skąpane w aromatycznym sosie ostrygowym i rybnym. Całość dopełnia jajko sadzone, które dodaje aksamitności każdemu kęsowi. Gotowe w 20 minut – idealne na szybki, ale wyjątkowy posiłek!

5 / 5. Ilość głosów: 279

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1/2 opakowania Pędów bambusa House of Asia
  • 1 łyżka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 400 g wieprzowiny mielonej
  • 1 cebula pokrojona w pióra
  • 100 g papryki drobno pokrojonej
  • 1 łyżka imbiru obranego i startego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 5 g cukru
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
  • 2 łyżki wody zimnej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso dokładnie je rozdrabniając i mieszając od czasu do czasu. Przełóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, paprykę, imbir, czosnek i chili. Dodaj sos rybny, cukier i wodę, smaż całość około 3 minuty.
  2. Włóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj wypłukane pędy bambusa i dokładnie wymieszaj. Dopraw sosem ostrygowym, przyprawą chińską i podsmaż całość około 1 minutę. W razie potrzeby można zagęścić sos skrobią wymieszaną z zimną wodą.
  3. Usmaż jajka sadzone.
  4. Mięso przełóż na talerz. Na wierzch połóż jajko sadzone i posyp całość szczypiorkiem. Danie można podać z ulubionymi warzywami oraz ugotowanym ryżem.

Tu kupisz nasze produkty