Zupa tajska Tom Kha z kurczakiem
Sięgnijcie po przepis na pyszną tajską zupę Tom Kha z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a zarazem aromatyczna, słodka i delikatnie ostra. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 3 łyżeczki Pasty Tom Kha House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 3 suszone Liście limonki Kaffir House of Asia
- 2 łyżki Soku z limonki House of Asia
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
- 1 szalotka
- 1 trawa cytrynowa (biała część)
- świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę, mleczko kokosowe i zagotuj.
- Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny, trawę cytrynową w całości.
- Dodaj pokrojoną w pióra szalotkę, liście kaffiru oraz drobno pokrojony imbir oraz papryczkę chili. Dodaj pokrojony w plastry czosnek.
- Dodaj sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Gotowe danie udekoruj kolendrą.