Dorsz Tom Yum na parze
Ryba na parze z pastą Tom Yum, czyli najlepszy azjatycki przepis na smaczny obiad. Coraz większą popularność zdobywa gotowania na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia, który pozwala zachować wartości odżywcze spożywanych potraw. Ryby gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych. Potrawy gotowane na parze są polecane osobom będącym na diecie, ze względu na mniejszą kaloryczność i łatwość trawienia.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min + 60 min marynowania
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 600 g filetu z dorsza
Marynata:
- 3 łyżki pasty Tom Yum
- 3 łyżki sosu rybnego
- sok i otarta skórka z 1 limonki
- 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
- 1 mała papryczka chili; drobno pokrojona
- 4 gałązki kolendry; drobno pokrojone
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą w misce, włóż rybę i odstaw do lodówki na 60 minut.
- Domowy sposób gotowania na parze: Do szerokiego garnka wlej wodę na wysokość 5 cm, wstaw do środka metalowe sitko. Ułóż rybę, przykryj garnek i „paruj” filet przez 15 minut.