W kuchni azjatyckiej używany jest do wzmocnienia smaku potrawy nie tylko rybnej. Bardzo często używany jest również zamiast soli. Produkuje się go przez osolenie niedużych morskich ryb: sardeli, a następnie prasowanie ich w drewnianych beczkach. Powstały sok jest właśnie sosem rybnym, który stosuje się do dipów, warzyw i poprawiania smaku potraw. Przyprawa rozpowszechniona głównie w Południowo-Wschodniej Azji.
Nie posiada żadnych sztucznych barwników ani konserwantów. Najpopularniejszy dodatek kuchni tajskiej i chińskiej. Doskonale wzmacnia i uzupełnia smak dań. Nadaje potrawom oryginalnego azjatyckiego charakteru. Znakomity zamiennik dla soli. Produkt bezglutenowy.
Jak otworzyć sos rybny?
Aby jak najdłużej zachować wyjątkowy smak i aromat sosu, umieściliśmy go w szklanej butelce ze szczelnie zamkniętą zakrętką. Otwierając go po raz pierwszy, wystarczy uchylić wieczko i za pomocą noża odciąć plastikowy fragment, znajdujący się na środku zakrętki. Po użyciu zamknij wieczko, a sos przechowuj w lodówce.
Gramatura: 200ml