Gotowanie na parze to doskonały sposób na to, by składniki dania zachowały oryginalny smak, strukturę i kolor, a także większość ukrytych w nich witamin. W tym celu mistrzowie kuchni orientalnej wykorzystują parowar bambusowy. Podpowiadamy, jak go używać i podajemy przepisy, do których potrzebny będzie bambusowy steamer.
Bambusowy parowar jest bardzo prosty w użyciu i często wykorzystuje się go do przygotowania azjatyckich dań. Ogromną zaletą gotowania na parze – w tym przypadku w niewielkim, owalnym koszyku wykonanym ręcznie z bambusa – jest to, że danie zachowuje głęboki smak i aromat oraz wartości odżywcze (straty witamin nie przekraczają 15%). Ten rodzaj obróbki termicznej sprawia, że posiłek wygląda apetycznie, ponieważ warzywa nie tracą swojego koloru, jak to się dzieje w przypadku gotowania w wodzie. Parownik bambusowy pomaga gotować szybko, zdrowo i bez użycia soli, bowiem zachowany zostaje oryginalny intensywny smak wszystkich składników. A dzięki podgrzaniu naturalnego surowca – bambusa – uwolniony zostaje niepowtarzalny aromat.
Jak wybrać parowar bambusowy?
Kupując bambusowy parowar, zwróć uwagę na staranność wykonania plecionki i to, czy pokrywa idealnie pasuje do koszyka. Sprawdź, czy sitko wewnątrz jest dobrze umocowane. Oryginalny azjatycki parowar z bambusa nie powinien mieć metalowych elementów. Rozmiar parownika dobierz do naczynia, które będzie wypełnione wrzącą wodą. Zwykle jest to wok, ale można też wykorzystać zwykły garnek, żaroodporne naczynie lub brytfankę. Jeśli gotujesz dla wielu osób, sprawdzi się bambusowy parowar o średnicy 20–30 cm, z dwoma lub trzema sitkami. Jeśli gotujesz małe porcje, wybierz parownik o średnicy 15 cm. Niektóre modele mają w komplecie bawełniane ściereczki, którymi wykłada się dno koszyka, np. podczas gotowania ryżu. Pamiętaj, by nowy parowar przed pierwszym użyciem namoczyć przez kilka godzin w wodzie.
Co można gotować w bambusowym parowniku?
Bambusowy parowar można wykorzystać do gotowania warzyw, ryżu, mięs, ryb, owoców morza. Z powodzeniem przygotowuje się w nim pierożki dim sum, ciasteczka oraz bułki. Parownik sprawdza się nie tylko w przypadku dań azjatyckiej kuchni, można w nim zrobić tradycyjne polskie pierogi, omlet, ziemniaki, knedle a nawet pasztet. Steamer z bambusa ma tę przewagę nad naczyniami z metalu, że doskonale radzi sobie z wilgocią i nie skrapla się na nim para wodna. Dzięki temu żywność nie jest mokra od spodu.
Jak gotować w koszyku z bambusa?
Gotowanie na parze jest jedną z najstarszych chińskich metod obróbki termicznej potraw. Jak to zrobić prawidłowo? Wlej trochę wody do woka lub garnka i poczekaj aż się zagotuje. Pamiętaj, że po wstawieniu parownika woda nie powinna stykać się z sitkiem. Ułóż jedzenie w parowniku. Mięso może być w jednym koszyku z warzywami. Jeśli jednak będziesz gotować składniki wcześniej zamarynowane lub nie chcesz, by sok skapywał do dolnego sitka, wyłóż dno pergaminem, papierem do pieczenia, gazą lub liśćmi bambusa czy kapusty pekińskiej, jak to robią w Azji. Niekiedy składowe dania są dodatkowo zawinięte w liście. Ostrożnie wstaw zamknięty parowar bambusowy z jedzeniem do wrzącej wody i co jakiś czas kontroluj jej ilość, w razie potrzeby uzupełniaj wrzątkiem (a nie zimną wodą!). Nigdy też nie wstawiaj parowaru z daniem, gdy woda jest zimna. Kiedy danie jest już gotowe, wyłącz ogrzewanie zanim wyjmiesz potrawę i ostrożnie zdejmij pokrywkę, aby zapobiec oparzeniu parą wodną.
Pamiętaj, by myć parowar bambusowy tylko gorącą wodą i gąbką, nie używaj detergentów. Susz koszyk w zacienionym miejscu, w słońcu może się odkształcić.
Sprawdź nasze przepisy
Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym
Liczba porcji: 4, Czas: 15 min.
Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym
Liczba porcji: 2, Czas: 30 min.
Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym
Liczba porcji: 2, Czas: 15 min.
Kurczak gotowany na parze w parowniku bambusowym
Liczba porcji: 4, Czas: 30 min.
Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym
Liczba porcji: 2, Czas: 40 min.