Aromatyczne Massaman curry z kurczakiem i ziemniakami House of Asia

Aromatyczne Massaman curry z kurczakiem i ziemniakami

30 min
4 porcje
lekko pikantne

2.7 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Tajskie Massaman curry – idealne na chłodniejsze dni. Kawałki kurczaka w aromatycznym sosie kokosowym rozgrzewają i kuszą egzotycznym zapachem.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej mleczko kokosowe i dodaj pokrojonego kurczaka. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  2. Na suchej patelni podpraż laskę cynamonu, liście laurowe oraz anyż i przełóż je do garnka z mięsem.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pastę curry, po chwili dodaj do niej 2–3 łyżki mleczka kokosowego i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do garnka i wymieszaj.
  4. Dodaj ziemniaki, cebulę i około 200 ml wody. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec wsyp orzeszki ziemne i dopraw wszystko sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
  5. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą i sos lekko zgęstnieje.

Tu kupisz nasze produkty