Aromatyczne Massaman curry z kurczakiem i ziemniakami
Tajskie Massaman curry – idealne na chłodniejsze dni. Kawałki kurczaka w aromatycznym sosie kokosowym rozgrzewają i kuszą egzotycznym zapachem.
Składniki
- 3–4 łyżki Pasty Massaman curry House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara lub Mleczka kokosowego 20 – 22% House of Asia
- 200 g podudzi z kurczaka, bez skóry, pokrojonych w większe kawałki
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 × 2 cm
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki orzeszków ziemnych, uprzednio uprażonych
- 1 laska cynamonu
- 3 liście laurowe
- 2 gwiazdki anyżu
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej mleczko kokosowe i dodaj pokrojonego kurczaka. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Na suchej patelni podpraż laskę cynamonu, liście laurowe oraz anyż i przełóż je do garnka z mięsem.
- Na tej samej patelni podsmaż pastę curry, po chwili dodaj do niej 2–3 łyżki mleczka kokosowego i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do garnka i wymieszaj.
- Dodaj ziemniaki, cebulę i około 200 ml wody. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec wsyp orzeszki ziemne i dopraw wszystko sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
- Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą i sos lekko zgęstnieje.