Kurczak w sosie kimchi
Wyrazisty smak Korei w kilka chwil. Soczysty kurczak, chrupiące warzywa i aromatyczna pasta kimchi tworzą idealne połączenie.
Składniki
- 1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia lub 50 g Sosu Kimchi House of Asia
- 200 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paski
- 30 g kapusty pekińskiej pokrojonej w grubą kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 50 g marchewki pokrojonej w słupki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pokrojonej dymki
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj pół saszetki lub 2 łyżki sosu kimchi z wodą i przełóż do niej kurczaka.
- Do rozgrzanego woka wlej olej, podsmaż kurczaka, a następnie dodaj marchew, cebulę i smaż 3-4 minuty. Pod koniec dodaj pozostałą pastę/pozostały sos kimchi, kapustę pekińską, całość dobrze wymieszaj i smaż około 2 minuty.
- Gotowe danie posyp dymką.
Danie najlepiej podawać z przygotowanym wcześniej ryżem lub Bezglutenowym makaronem Vermicelli szklistym House of Asia.