House of Asia
Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie Delicious Place

Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie

25 min + 2h marynowania
4 porcje
łagodne
Kurczak Owoce Warzywa Chińska 15-30 minut

Odkryj prawdziwą esencję azjatyckiej kuchni z naszym przepisem na Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie. Połączenie jasnego sosu sojowego, mleczka kokosowego KARA, aromatycznego curry oraz past z czosnku i trawy cytrynowej tworzy unikalną kompozycję smaków. Spróbuj tego dania i pozwól, by Delicious Place zabrało Cię w kulinarną podróż pełną egzotycznych doznań!

5 / 5. Ilość głosów: 234

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z trawy cytrynowej House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 100 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
  • około 1 kg filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 limonka

do podania:

Sos satay Ros Thai Thai

Sposób przygotowania

  1. Kolendrę rozdrobnij w moździerzu i wsyp do szerokiej miski. Dodaj przyprawę curry, pastę z czosnku, trawy cytrynowej, cukier trzcinowy. Wlej mleczko kokosowe, sos sojowy i zetrzyj drobno skórkę z limonki. Marynatę wymieszaj.
  2. Kurczaka pokrój w długie i cienkie paski, włóż do marynaty, porządnie wymieszaj i zostaw w niej na 2 godz. (najlepiej w lodówce).
  3. Zamarynowane paski mięsa nabij na 4 długie patyczki szaszłykowe i połóż na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz z funkcją grilla przez 15 minut lub grilluje na klasycznym grillu.
  4. Podaj z pikantnym orzechowym sosem do satay oraz np. z grillowanym ananasem i sałatką z ogórka. Przed podaniem możesz skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty