
Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie
Odkryj prawdziwą esencję azjatyckiej kuchni z naszym przepisem na Sataye z kurczaka w kokosowej marynacie. Połączenie jasnego sosu sojowego, mleczka kokosowego KARA, aromatycznego curry oraz past z czosnku i trawy cytrynowej tworzy unikalną kompozycję smaków. Spróbuj tego dania i pozwól, by Delicious Place zabrało Cię w kulinarną podróż pełną egzotycznych doznań!
Składniki
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z trawy cytrynowej House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 100 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
- około 1 kg filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 limonka
do podania:
Sos satay Ros Thai Thai
Sposób przygotowania
- Kolendrę rozdrobnij w moździerzu i wsyp do szerokiej miski. Dodaj przyprawę curry, pastę z czosnku, trawy cytrynowej, cukier trzcinowy. Wlej mleczko kokosowe, sos sojowy i zetrzyj drobno skórkę z limonki. Marynatę wymieszaj.
- Kurczaka pokrój w długie i cienkie paski, włóż do marynaty, porządnie wymieszaj i zostaw w niej na 2 godz. (najlepiej w lodówce).
- Zamarynowane paski mięsa nabij na 4 długie patyczki szaszłykowe i połóż na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz z funkcją grilla przez 15 minut lub grilluje na klasycznym grillu.
- Podaj z pikantnym orzechowym sosem do satay oraz np. z grillowanym ananasem i sałatką z ogórka. Przed podaniem możesz skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.