House of Asia
Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki House of Asia Flymetothespoon

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem Teriyaki

40 min.
4 porcje
łagodne

Lubisz jeść burgery, ale nie jesz mięsa? Odkryj pomysł na smaczny wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki. To tropikalny owoc chlebowca, który posiada włóknistą strukturę. Dzięki temu przypomina mięso i króluje w kuchni wegetariańskiej. Flymetothespoon pokazuje jak w łatwy sposób można przygotować to pyszne danie.

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 50 g sosu teriyaki (1 saszetka)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 puszka szarpanego jackfruita
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 duży pomidor pokrojony w plastry
  • 8 liści sałaty karbowanej zielonej

SOS:

  • 2 łyżki czerwonej srirachy
  • 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
  2. Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
  3. Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.

Tu kupisz nasze produkty