Bułeczki Baozi z wieprzowiną

Bułeczki baozi z wieprzowiną to klasyka kuchni chińskiej, która zachwyca swoją delikatnością i bogactwem smaków. Puszyste, parowane ciasto skrywa w sobie soczysty farsz z mielonej wieprzowiny, aromatycznych grzybów mun i charakterystycznych przypraw, takich jak mieszanka 5 smaków oraz sos hoisin. Przygotowanie baozi może wydawać się skomplikowane, ale wystarczy odrobina cierpliwości, aby w domowych warunkach stworzyć danie, które przeniesie Cię prosto do azjatyckiej kuchni. To idealna propozycja na obiad lub kolację, która zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych poszukujących nowych, kulinarnych inspiracji.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 271

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 45 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki typ 00
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Farsz:

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku (do 36°C). Do miski wsyp mąkę, sól i dodaj masło oraz rozpuszczone drożdże. Wyrób na gładkie ciasto, przełóż do miski posmarowanej olejem sezamowym, przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, imbir, czosnek i grzyby. Dodaj mięso mielone i usmaż na złoty kolor. Dopraw sosem hoisin, przyprawą 5 smaków i pieprzem. Pod koniec dodaj szczypiorek i kolendrę. Po wystudzeniu dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
  3. Z ciasta uformuj 12 kulek, przykryj i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Każdą kulkę rozwałkuj na ok. 0,5 cm, nałóż farsz na środek, zawiń i ułóż w koszyczku do gotowania na parze. Paruj około 17 minut na średnim ogniu.

TIP. Do przygotowania dania można użyć również gotowych bułeczek bao.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI