Jak zrobić sushi bake?
Fly me to the spoon przygotowała swoją wersję ostatniego hitu Tik Toka – Sushi bake. Próbowaliście czegoś podobnego? Sushi, ale jednak nie sushi – czyli zapiekanka zrobiona ze składników, które zwykle zwijamy w rolkę. Może brzmi niecodziennie, ale smakuje naprawdę wyśmienicie! Zobaczcie filmik jak zrobić to pyszne danie krok po kroku> Kliknij tutaj
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
Składniki na ryż:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml wody
- ½ łyżki cukru lub erytrolu
- 1 łyżeczka soli
Składniki na marynatę do łososia:
- 1 łyżka pasty wasabi S&B
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 500 g świeżego łososia
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 posiekana dymka
Pozostałe składniki:
- Kilka arkuszy liści nori
- 2 łyżki białego sezamu
- Kilka łyżeczek srirachy
- 1 łyżka pasty wasabi S&B
- Ogórek i awokado pokrojone w plasterki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka szczypiorku
Sposób przygotowania
- Ryż dokładnie opłucz i gotuj wg przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z zalewą i wyłóż nim spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp 1 łyżką sezamu i 1 pokruszonym arkuszem nori.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (termoobieg).
- Łososia pokrój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Wyłóż na ryż i piecz przez 15 minut.
- Majonez wymieszaj z wasabi. Udekoruj wierzch zapiekanki naszym wasabi mayo, srirachą, plasterkami ogórka i awokado. Posyp szczypiorkiem i sezamem.
- Danie można jeść samo lub nakładać porcje do arkuszy nori i jeść jak tacosy.