Vege kaczka po pekińsku Martyna Chomacka

Z pewnością znacie przepis na kaczkę po pekińsku, ale czy próbowaliście go w wersji vege? Martyna Chomacka specjalnie dla nas przygotowała vege kaczkę przy użyciu szarpanego jackfruita QF z dodatkiem aromatycznego sosu, chrupiącymi pędami bambusa i sałatką z gniecionego ogórka. Prawda, że imponujące połączenie? Przygotujcie przepis w domu i przekonajcie się sami. Zobaczcie instrukcję video Kliknij tutaj>

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 5

Czas: 40 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę i 4 ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Po kilku minutach dodaj odsączony chlebowiec i podsmaż do momentu, aby jego krawędzie odrobinę się przypaliły, a cały pozostały płyn wyparował. Gdy to się stanie, dodaj odsączone pędy bambusa.
  2. W międzyczasie zrób sos. Połącz ze sobą 5-6 łyżek sosu do kaczki po pekińsku, 2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki octu ryżowego. Taką miksturą zalej jackfruita i duś 1-2 minuty. Odstaw.
  3. Ogórka zmiażdż tłuczkiem, a następnie pokrój w nieregularne plastry. Dodaj do niego posiekany czosnek, chilli w płatkach i tarty imbir. Zalej je 3 łyżkami gorącego oleju. Następnie dodaj 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu ryżowego. Całość wymieszaj.
  4. Pora pokrój w cienkie paseczki i smaż, aż będzie złoty na gorącym oleju. Następnie odsącz na ręcznikach papierowych.
  5. Chałkę pokrój i obsmaż na maśle z obu stron. Gotową posmaruj odrobiną majonezu. Na niej ułóż ogromną porcję Jackfruita, sałatkę z ogórka i chrupiący chrust. Całość zamknij kolejną kromką chałki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pędy bambusa paseczki 225g House of Asia

Pędy bambusa paseczki 225 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI