Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca Praktykulinarni
Tradycyjna Ryba z frytkami ma miłośników na całym świecie. Teraz popularni Praktykulinarni postanowili zmierzyć się z obiadowym klasykiem. Przy użyciu kwiatu bananowca, sosu sojowego i aromatycznych przypraw stworzyli wersję, która jest dostępna również dla wegan.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- ½ liścia Nori
- 4 łyżki sosu sojowego
- 250 g kwiatu bananowca banana blossom
- 6 łyżek mąki
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 2 łyżki majonezu wegańskiego
- 1 łyżki jogurtu sojowego
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanych kaparów
- 150 g mrożonego groszku
- 3 duże ziemniaki pokrojone na frytki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki oleju
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Kwiaty bananowca opłucz z zalewy, dokładnie odsącz.
- Na talerz wsyp 2 łyżki mąki, dodaj paprykę w proszku, pokruszone listki nori i wymieszaj. Do miski wsyp resztę mąki, wlej tyle zimnej wody, żeby uzyskać bardzo gęste ciasto naleśnikowe (ok. 100 ml). Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Przypraw pieprzem.
- Ziemniaki obierz i pokrój. Wymieszaj z łyżką oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 25 minut. Frytki możesz też usmażyć.
- Groszek zalej przegotowaną, gorącą wodą, po 5 minutach odcedź.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj resztę sosu sojowego, sok z cytryny, szczypior i kapary.
- Kwiaty bananowca panieruj w mące z dodatkami, potem w gęstym cieście naleśnikowym. Smaż na złoty kolor, obracając w trakcie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawaj z frytkami, groszkiem i sosem.