Koreański kurczak stir-fry Dak Galbi
Dak Galbi – koreańska eksplozja smaku! Czas na coś pikantnego i pysznego! Koreański kurczak stir-fry z warzywami, słodko-ostrym sosem i rozpuszczoną mozzarellą. Idealne danie na kolację z nutą egzotyki, gotowe w mniej niż godzinę! Zobacz koniecznie jak przygotować to danie razem z Mateusz Gębski Kliknij tutaj
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min + 40 min gotowania
Ostrość:
Pikantne
Składniki
650 g udek z kurczaka pokrojonych w średniej wielkości kawałki
Marynata:
- 3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- 3 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia
- 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 140 ml Jasnego sosu sojowego House of Asia
- 3 łyżki Sosu Mirin House of Asia
- 85 gr pasty Gochujang
- 1 łyżka papryki Gochugaru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatki:
- 300 g cebuli pokrojonej w piórka
- 450 g białej kapusty pokrojonej w grubszą kostkę
- 300 g batata pokrojonego w słupki
- 200 g marchwi pokrojonej w plastry
- 250 g klusek ryżowych (Tteokbokki) opcjonalnie
- 300 ml bulionu drobiowego (lub wody)
- 1 pęczek dymki posiekanej
- 150 g mozzarelli startej
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Zrób marynatę. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki, następnie dodaj kurczaka.
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut. - Rozgrzej patelnię. Przesmaż cebulę i kapustę. Następnie dodaj resztę warzyw, kluski ryżowe
oraz kurczaka razem z całą marynatą. - Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dodaj bulion (lub wodę). Gotuj przez około 30 /
40 minut. Następnie dodaj dymkę i mozarellę. - Na sam koniec dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej wymieszanej z wodą, aby zagęścić
całość.
TIP: Do podania możesz dodatkowo przygotować banchany — czyli małe przystawki z
warzyw, np. kimchi, pikle z ogórka lub rzodkwi, duszony szpinak z sosem sojowym,
marynowaną cebulę, blanszowane kiełki soji etc.