Smażony ryż z warzywami i sosem ostrygowym
Azjatyckie danie w 15 minut! Smażony ryż z chrupiącymi warzywami, tofu i nutą orientalnych przypraw to idealne, szybkie danie na obiad lub kolację. Łatwy do przygotowania, pełen smaku i aromatu – podkręć go odrobiną sosu ostrygowego i pasty czosnkowo-imbirowej!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 Warzywa do woka House of Asia
- ½ opakowania Pędów bambusa 225 g House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia lub 3 ząbki czosnku, kawałek imbiru i papryczki chili
- 200 g ryżu jaśminowego, ugotowanego dzień wcześniej
- 100 g tofu
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 jajka
- garść dymki drobno pokrojonej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przepłucz warzywa do woka i pędy bambusa zimną wodą, odsącz, osusz i pokrój.
- Tofu osusz, pokrój w kostkę, zamarynuj w 1 łyżeczce sosu ostrygowego i połowie przyprawy chińskiej.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę. Dodaj warzywa, pędy oraz pastę. Smaż kolejną minutę. Przesuń na bok patelni.
- Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Wbij jajka i poczekaj, aż się zetną, następnie dodaj ryż i smaż 5-6 minut, ciągle mieszając. Dopraw sosem ostrygowym i przyprawą chińską. Gotowe danie posyp dymką.