Pasta jajeczna z awokado i grzybami słomkowymi
Sięgnij po przepis naszego szefa kuchni idealny na wielkanocne śniadanie. Połączenie tradycyjnych polskich jajek z chińskimi grzybami słomkowymi to doskonała uczta dla naszych kubków smakowych.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 4 łyżki grzybów słomkowych pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka pasty z czosnku lub 2 starte ząbki czosnku
- 1 bagietka francuska
- 4 jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- Sól, pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Na oleju podsmaż grzyby, czerwoną cebulę i pastę z czosnku, a następnie całość przełóż do miski.
- Do grzybów dodaj awokado skropione sokiem z cytryny, jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz i całość wymieszaj.
- Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wzdłuż na pół. Skrop oliwą i podpiecz na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca i brązowa.
- Na rumiane grzanki nałóż pastę jajeczną