House of Asia
Onigirazu czyli burger z sushi House of Asia

Onigirazu czyli burger z sushi

10 min
3 porcje
łagodne
Wołowina Warzywa Japońska do 15 minut

Onigirazu – sushi burger w nowej odsłonie! Jeśli kochasz sushi, ale chcesz spróbować czegoś innego, ten przepis na onigirazu jest dla Ciebie! Delikatny ryż do sushi, wołowina w sosie Teriyaki lub bulgogi, jajko sadzone, szpinak, marchewka i sałata – to wszystko zawinięte w nori, tworzy prawdziwą sushi kanapkę. Wystarczy 10 minut, by przygotować ten pyszny i zdrowy burger sushi, który jest idealnym pomysłem na szybki obiad lub przekąskę. 

5 / 5. Ilość głosów: 264

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g Ryżu do sushi House of Asia
  • 50 g Pasty Bulgogi House of Asia lub Sosu Teriyaki House of Asia
  • 6 Liści Nori alg morskich House of Asia
  • Sos do ryżu do sushi House of Asia według uznania
  • 200 g wołowiny np. polędwicy pokrojonej w cienkie paski
  • 6 jajek
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie zapałki
  • 150 g szpinaku baby
  • 6 liści sałaty np. lodowej lub rzymskiej

Do podania: Sos sojowy do sushi House of Asia, Pasta Wasabi House of Asia

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dopraw do smaku sosem do ryżu.
  2. Wołowinę wymieszaj z sosem teriyaki lub bulgogi. Podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni przez około 3 – 4 minuty.
  3. Marchewkę i szpinak blanszuj we wrzącej wodzie przez 1 minutę, następnie przełóż do miski z zimną wodą i odsącz.
  4. Usmaż jajka sadzone.
  5. Na środku arkusza nori ułóż warstwami wszystkie składniki: ryż, marchew, szpinak, wołowinę, jajko, sałatę i ponownie ryż. Zawiń rogi nori do środka tak, aby powstała mniej więcej kulka dla pewności zawiń onigirazu w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut.
  6. Przekrój na pół, podawaj z sosem sojowym i pastą wasabi.

Tu kupisz nasze produkty