Placek z papieru ryżowego
Chrupiący, kolorowy i pełen smaku – azjatycki placek z papieru ryżowego z warzywami to szybki sposób na orientalny obiad w 15 minut.
Składniki
- 8 arkuszy Papieru ryżowego House of Asia
- 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni japońskiej House of Asia
- 2 łyżeczki Sosu Sriracha House of Asia
- 2 liście czerwonej kapusty, drobno pokrojone
- 1 średnia marchewka, drobno pokrojona
- ½ małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 2 łodygi dymki, drobno pokrojone
- 2 jajka
- olej
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj wszystkie warzywa z jajkami, sosem ostrygowym, olejem sezamowym, przyprawą japońską i sosem sriracha.
- Patelnię delikatnie skrop olejem, połóż arkusz papieru ryżowego, nałóż porcję farszu warzywnego i przykryj drugim arkuszem. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony, aż placek się zarumieni.
- Gotowy placek przełóż na deskę, pokrój na kawałki i podawaj z posypane szczypiorkiem z sosem sriracha.