Tajski bulion z łososiem
Aromatyczna i kremowa – tajska zupa z łososiem to połączenie mleczka kokosowego, czerwonego curry i świeżej kolendry w idealnej harmonii smaków.
Składniki
- 100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5mm House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty curry czerwonej House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 2 łyżeczki Soku z limonki House of Asia
- 1-2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 1 łyżeczka startego imbiru
- 250 g surowego łososia pokrojonego w kostkę
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 posiekana świeża trawa cytrynowa
- 1 mały pęczek posiekanej kolendry
- 1 limonka pokrojona w cząstki
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzej olej, a następnie wrzuć cebulę, pastę z czosnku, z imbiru, trawę cytrynową i smaż przez około 4 minuty. Następnie dodaj łyżeczkę curry i całość wymieszaj.
- Do garnka wlej bulion, mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, a także dopraw cukrem, solą i pieprzem.
- Pod koniec dodaj łososia, sos curry i całość gotuj przez około 10 minut. Zupę podawaj z makaronem ryżowym, cząstkami limonki i posyp kolendrą.