House of Asia
Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem Teriyaki House of Asia

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem satay Ros Thai Thai

30 min
4 porcje
pikantne

Zaskocz znajomych i przygotuj im wege burgery, które nie smakują jak wege 🙂 Jak to zrobić? Wykorzystaj do przepisu jackfruita, który struktura przypomina mięso, a dzięki usmażeniu go i wymieszaniu z pastą z czosnku i sosem teriyaki zyskuje również jego smak.

5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 puszka Jackfruit zielony szarpany 565g QF
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru
  • 6 łyżek Sosu Teriyaki 50g
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • Masło do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita wyłóż na sitko i dobrze odsącz, następnie odkrój zdrewniałe końcówki i za pomocą widelca poszarp na kawałki przypominające włókna. Na rozgrzanej patelni usmaż Jackfruita na złoty kolor, dodaj pastę z czosnku i imbiru, smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj sos teriyaki, smaż kolejne 5 minut, tak aby cały nadmiar sosu został wchłonięty przez owoc.
  2. Bułki przekrój na pół i podpiecz je na maśle na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj wymieszaj ze sobą składniki sosu.
  3. Podpieczone bułki posmaruj gotowym sosem, ułóż smażonego jackfruita, pomidora, cebulę, a na koniec przykryj drugą częścią bułki.

Tu kupisz nasze produkty