Chrupiący kurczak w cieście kokosowym

Chrupiący kurczak w kokosowym cieście – idealny sposób na szybki i pyszny obiad! Delikatne kawałki kurczaka otulone złocistą panierką z nutą orientu, podane z pikantnym sosem chili. Jesteście gotowy, by spróbować?

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 269

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Ciasto:

  • 200 ml Mleczka kokosowego 12% – 14% House of Asia
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Olej do głębokiego smażenia
  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę 2×2 cm

Przyprawy:

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka przypraw i odstaw na kilka minut.
  2. Składniki ciasta dokładnie wymieszaj, powinno być dość gęste i lepkie.
  3. Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia.
  4. Obtocz dokładnie kawałki kurczaka w cieście i smaż przez około 3 minuty, starając się utrzymywać stałą temperaturę. Usmażone kawałki przełóż na ręcznik papierowy. Przed podaniem usmaż drugi raz.
  5. Składniki sosu wymieszaj w rondelku, zagotuj i odstaw do wystudzenia. Kurczaka podawaj na ciepło z sosem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI