Chrupiący kurczak w cieście kokosowym
Chrupiący kurczak w kokosowym cieście – idealny sposób na szybki i pyszny obiad! Delikatne kawałki kurczaka otulone złocistą panierką z nutą orientu, podane z pikantnym sosem chili. Jesteście gotowy, by spróbować?
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Ciasto:
- 200 ml Mleczka kokosowego 12% – 14% House of Asia
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 30g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Olej do głębokiego smażenia
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę 2×2 cm
Przyprawy:
- Przyprawa kuchni chińskiej House of Asia
- chili w płatkach
- sól i pieprz
Sos:
- 3 łyżki Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
- 3 łyżki ketchupu
- 4 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Kurczaka przypraw i odstaw na kilka minut.
- Składniki ciasta dokładnie wymieszaj, powinno być dość gęste i lepkie.
- Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia.
- Obtocz dokładnie kawałki kurczaka w cieście i smaż przez około 3 minuty, starając się utrzymywać stałą temperaturę. Usmażone kawałki przełóż na ręcznik papierowy. Przed podaniem usmaż drugi raz.
- Składniki sosu wymieszaj w rondelku, zagotuj i odstaw do wystudzenia. Kurczaka podawaj na ciepło z sosem.