Dorsz w sosie pomidorowym po Chińsku
Masz ochotę na coś wyjątkowego, ale prostego w przygotowaniu? Dorsz w sosie pomidorowym po chińsku to doskonały wybór! Połączenie delikatnej ryby z aromatem imbiru, czosnku i przyprawy chińskiej House of Asia sprawi, że Twoje danie będzie zachwycało smakiem i aromatem. Idealne na szybki obiad we dwoje!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 Warzywa do woka House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
- 400 g filetów z dorsza
- 100 g sos pomidorowy
- 50 g ketchup
- 20 g cebuli pokrojonej w cienkie paski
- 2 – 3 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kostkę
- 10 g imbiru pokrojonego w cienkie paski
- 50 ml dowolnego bulionu
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Warzywa do woka przelej zimną wodą następnie odsącz z nadmiaru wody.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, imbir oraz czosnek i smaż około 2-3 minuty. Dodaj warzywa do woka oraz pokrojone filety. Smaż z obu stron po 2 minuty. Następnie dodaj bulion, sos pomidorowy oraz ketchup. Dopraw do smaku przyprawą chińską. Duś przez 10 minut na średnim ogniu. Pod koniec skrop olejem sezamowym i wymieszaj.
- Wyjmij rybę na talerz. Pozostały na patelni sos delikatnie zredukuj tak, aby nadmiar płynu odparował. Przygotowanym sosem polej rybę.
TIP. Zamiast ryby możesz użyć krewetek lub tofu.