
Kaczka po pekińsku

Chrupiąca skórka, soczyste mięso i orientalny aromat – kacza pierś po pekińsku w domowym wydaniu to prawdziwa uczta! Placki mandaryńskie, warzywa do woka i sos House of Asia tworzą harmonijne połączenie smaków, które przeniesie Cię wprost na ulice Pekinu. Idealne danie dla dwóch osób. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min + 35 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 ml Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
- 150 g Warzyw do woka House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy Pięć smaków House of Asia
- 2 łyżeczki Sezamu białego House of Asia
- 2 piersi z kaczki
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 100 g zielonego ogórka pokrojonego w cienkie słupki
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Kilka listków kolendrySól, pieprz
Ciasto na placki mandaryńskie:
- 2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
- 150 g mąki pszennej
- 125 ml wody w temperaturze 75-85ᵒC
Sposób przygotowania
- Piersi oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, skóra powinno stać się rumiana. Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i obsmaż je z drugiej strony. Kaczkę przełóż na talerz i posmaruj obficie sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ᵒC na 6 minut. Wyjmij i odstaw na około 6 minut.
- Przygotuj placki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagnieć tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków i uformuj z nich kulkę. Następnie rozwałkuj je na cienkie około 3 mm placuszki. Usmaż na patelni wysmarowanej oliwą.
- Warzywa do woka przełóż na sitko i dobrze odciśnij wodę. Rozgrzej wok i podsmaż je przez 2-3 minuty. Dodaj łyżkę sosu do kaczki po pekińsku i przypraw przyprawą.
- Kaczkę pokrój w plastry.
- Gotowe placki posmaruj sosem, następnie ułóż wszystkie warzywa, plastry kaczki. Posyp świeżą dymką oraz sezamem.