Makaron Chow Mein z papryką i chipsami z jarmużu Martyna Chomacka

Czy Wasze podniebienie jest gotowe na prawdziwe kulinarne szaleństwo? Martyna Chomacka z Master Chef przygotowała dla Was Stir Fry z naszym nowym makaronem Chow Mein pszenno-gryczanym i sosem ostrygowym dzięki, którym odkryjesz prawdziwy smak Azji. Niebanalnym dodatkiem będą na pewno chipsy z jarmużu. Przekonajcie się, jak to danie cudownie smakuje!  Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Martyna – Kliknij tutaj

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.5 / 5. Ilość głosów: 8

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Z jarmużu odetnij twarde łodygi, popryskaj go odrobiną oleju w sprayu i posyp solą. Włóż do piekarnika lub air fryera nagrzanego do 190 stopni na 5-7 minut.
  2. Paprykę i marchew pokrój w cienkie paski. Czosnek, szalotkę i chilli posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.
  3. W miseczce wymieszaj sos ostrygowy z dwoma łyżkami octu ryżowego, odrobiną sosu sojowego i łyżeczką czegoś słodkiego (miód, melasa, słodzik, syrop klonowy – dowolnie). Całość wymieszaj.
  4. Makaron Chow Mein wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. W tym czasie przejdź do smażenia na Woku. Gdy jest on już gorący, na łyżkę oleju wrzuć posiekaną szalotkę, czosnek i chilli. Po 30 sekundach dodaj imbir. Po kolejnych 30 paprykę i marchew. Po 2 minutach sos oraz makaron. Całość smaży łącznie około 4 minuty.
  5. Gotowe noodle przełóż na talerz, posyp sezamem i kilkoma garściami chipsów z jarmużu. Danie podaj z ćwiartką świeżej limonki.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI