Makaron Chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake – Rozkoszny

Mamy dla Was iście rozkoszne, chrupiące, a zarazem bardzo łatwe danie inspirowane Chinami. Chow Mein, który pasuje dosłownie do wszystkiego (nie bez powodu jest nazywany bazą kuchni chińskiej) oraz grzyby shiitake, które nadają potrawie wyrazistości i aromatu to doskonałe połączenie, które przygotował dla Was Michał Korkosz Rozkoszny. Koniecznie poczujcie tę smakową fuzję!  Zobaczcie, jak poradził sobie z tym przepisem Michał – Kliknij tutaj

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min.

Ostrość:
ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą. Odstaw do napęcznienia, na około 15 minut. Odcedź i przekrój grzybki na połówki.
  2. Przygotuj wszystkie składniki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą. Wymieszaj składniki sosu.
  3. Rozgrzej mocno wok lub dużą patelnię wraz z 3 łyżkami oleju. Smaż paprykę i marchewkę, aż staną się chrupiące na brzegach, około 6 minut. Zdejmij je z patelni. Ostudź odrobinę wok.
  4. Podsmaż szalotkę, czosnek, imbir, chili wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż zmiękną i się szeklą, około 5 minut. Dodaj grzyby, usmażone warzywa i makaron. Przemieszaj i wlej przygotowany sos. Smaż, mieszając, jeszcze minutę lub dwie, aż wszystko się połączy i będzie gorące. Podawaj z sezamem i kolendrą.

TIP: Warzywami można dowolnie żonglować. W sezonie sprawdzą się szparagi, brokuł, cukinia, czy nawet rzodkiewki.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Nowość
Bestseller
Olej z prażonego sezamu 150ml House of Asia

Olej z prażonego sezamu 150ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI