
Grillowany filet z kurczaka i surówka z kapusty i mango

Szukasz pomysłu na szybki obiad z efektem „wow”? Ten grillowany filet z kurczaka w marynacie teriyaki i surówką z mango to hit na każdą porę roku – lekki, soczysty i pełen smaku. Zrób miejsce na talerzu dla sezamu, chrupiącego czosnku i orientalnych przypraw od House of Asia – to one robią robotę. Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min + 2h marynowanie
Ostrość:
Łagodne
Składniki
4 szt. ok. 800 g filetu z kurczaka
Marynata do mięsa:
- 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 5 łyżek Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu czarnego House of Asia
- 3 łyżeczki Chrupiącego czosnku i chili w oleju Yipin Agro
- 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka imbiru, startego na tarce
- 2 łyżki dymki posiekanej
Dip do kurczaka:
- 2 łyżeczki Pasty z chili House of Asia
- 2 łyżki majonezu lekkiego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
Surówka z kapusty:
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu czarnego House of Asia
- 2 łyżeczki Oleju sezamowego House of Asia
- 3 łyżki Ocetu ryżowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- pół główki młodej kapusty poszatkowanej
- 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
- 1 mango pokrojone w słupki
- 2-3 łyżki dymki posiekanej
- Sok z limonki 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę do mięsa, mieszając sos sojowy, teriyaki, sok z limonki, miód i imbir. Dodaj chrupiący czosnek razem z olejem, sezam i psikana dymkę.
- Do marynaty włóż oczyszczone filety. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej jest marynować mięso przez całą noc.
- Wymieszaj ze sobą składniki surówki.
- Przygotuj sos do mięsa z majonezu, jogurtu i pasty chili.
- Mięso ułóż na grillu, piecz przez ok. 12-15 minut (w zależności od grubości filetów), obracając w trakcie 2-3 razy. Podawaj z surówką, dodatkowym chrupiącym czosnkiem i dipem chili.