Grillowany filet z kurczaka i surówka z kapusty i mango

Szukasz pomysłu na szybki obiad z efektem „wow”? Ten grillowany filet z kurczaka w marynacie teriyaki i surówką z mango to hit na każdą porę roku – lekki, soczysty i pełen smaku. Zrób miejsce na talerzu dla sezamu, chrupiącego czosnku i orientalnych przypraw od House of Asia – to one robią robotę. Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.

5 / 5. Ilość głosów: 310

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min + 2h marynowanie

Ostrość:
Łagodne

Składniki

4 szt. ok. 800 g filetu z kurczaka

Marynata do mięsa:

Dip do kurczaka:

Surówka z kapusty:

  • 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
  • 1 łyżeczka Sezamu czarnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Oleju sezamowego House of Asia
  • 3 łyżki Ocetu ryżowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • pół główki młodej kapusty poszatkowanej
  • 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
  • 1 mango pokrojone w słupki
  • 2-3 łyżki dymki posiekanej
  • Sok z limonki 3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę do mięsa, mieszając sos sojowy, teriyaki, sok z limonki, miód i imbir. Dodaj chrupiący czosnek razem z olejem, sezam i psikana dymkę.
  2. Do marynaty włóż oczyszczone filety. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej jest marynować mięso przez całą noc.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki surówki.
  4. Przygotuj sos do mięsa z majonezu, jogurtu i pasty chili.
  5. Mięso ułóż na grillu, piecz przez ok. 12-15 minut (w zależności od grubości filetów), obracając w trakcie 2-3 razy. Podawaj z surówką, dodatkowym chrupiącym czosnkiem i dipem chili.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI