Pieczone bataty w Miso i granatem – Rozkoszny

Karmelowe bataty z miso i granatem! Delikatna słodycz batatów spotyka się z umami jasnej pasty Miso Shiro House of Asia, aromatycznym olejem sezamowym i świeżym sokiem z limonki. Połączenie chrupiących pestek granatu i aksamitnego sosu sprawia, że to danie smakuje jak kulinarne arcydzieło! Spróbuj i zakochaj się w tym smaku. Zobacz przepisz krok po kroku od Rozkosznego.

5 / 5. Ilość głosów: 290

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min + 40 min pieczenia

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 2 łyżki Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
  • 1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia
  • 3 – 4 bataty, wyszorowane i przepołowione na połówki
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki pestek z granatu
  • kolendra do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Natrzyj bataty 2 łyżkami oliwy i sporą szczyptą soli. Ułóż je rozcięciem do dołu i piecz, aż będą miękkie, a spód się zarumieni, około 40 minut.
  3. W misce wymieszaj pastę miso, czosnek, syrop klonowy, sok z limonki, olej sezamowy, wodę i pozostałą 1 łyżkę oliwy.
  4. Ułóż upieczone bataty rozcięciem do góry na półmisku. Polej sosem miso i posyp granatem oraz kolendrą, jeśli używasz. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta Miso Shiro jasna 120g House of Asia

Pasta Miso Shiro jasna 120 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI