
Pieczone bataty w Miso i granatem – Rozkoszny

Karmelowe bataty z miso i granatem! Delikatna słodycz batatów spotyka się z umami jasnej pasty Miso Shiro House of Asia, aromatycznym olejem sezamowym i świeżym sokiem z limonki. Połączenie chrupiących pestek granatu i aksamitnego sosu sprawia, że to danie smakuje jak kulinarne arcydzieło! Spróbuj i zakochaj się w tym smaku. Zobacz przepisz krok po kroku od Rozkosznego.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min + 40 min pieczenia
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
- 1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia
- 3 – 4 bataty, wyszorowane i przepołowione na połówki
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki pestek z granatu
- kolendra do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Natrzyj bataty 2 łyżkami oliwy i sporą szczyptą soli. Ułóż je rozcięciem do dołu i piecz, aż będą miękkie, a spód się zarumieni, około 40 minut.
- W misce wymieszaj pastę miso, czosnek, syrop klonowy, sok z limonki, olej sezamowy, wodę i pozostałą 1 łyżkę oliwy.
- Ułóż upieczone bataty rozcięciem do góry na półmisku. Polej sosem miso i posyp granatem oraz kolendrą, jeśli używasz. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.