House of Asia
Kurczak po tajsku House of Asia

Kurczak po tajsku

30 min
2 porcje
lekko pikantne
Kurczak Warzywa Tajska 15-30 minut

Soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym mleczku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry, trawy cytrynowej i kaffiru. Połączenie delikatnej ostrości, cytrusowej nuty i głębokiego umami sprawia, że to danie smakuje jak z najlepszej tajskiej restauracji! Podawaj z kolendrą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

4.9 / 5. Ilość głosów: 296

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
  • 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżka Pasty curry czerwonej House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z trawy cytrynowej House of Asia
  • 3 – 4 Liście limonki Kaffir House of Asia
  • 400 g podudzi z kurczaka bez kości pokrojonych w grubszą kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku rozgniecione
  • 60 g marchewki pokrojonej w plastry
  • 100 g cukinii pokrojonej w półplastry
  • 1/2 papryczki chili drobno pokrojonej
  • Sok z limonki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, trawie cytrynowej oraz łyżce oleju. Odstaw na 15 minut.
  2. W rondlu podsmaż cebulę, czosnek, imbir, marchew i pastę curry. Dodaj cukinię i smaż 2 minuty. Dodaj liście kaffiru, papryczkę chili oraz mleczko kokosowe. Gotuj około 5 minut.
  3. Na patelni podsmaż kurczaka i przełóż do mleczka kokosowego. Dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawaj z kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Tu kupisz nasze produkty