Kurczak Teriyaki z warzywami w tempurze
Chrupiące warzywa, soczysty kurczak i wyrazisty sos Teriyaki – to przepis, który zachwyci każdego smakosza! Kurczak Teriyaki z warzywami w tempurze to szybkie, proste i niesamowicie smaczne danie, które idealnie komponuje się z ryżem jaśminowym Lotus Rice. Gotowe w 15 minut, a smak – jak z najlepszej azjatyckiej restauracji!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 50 g Sosu Teriyaki House of Asia
- 100 g Panierki do tempury House of Asia
- 1 łyżka Sos Hoisin słodko pikantny stir-fry House of Asia
- 200 g piersi z kurczaka
- 50 g marchewki pokrojonej w grubsze słupki
- 50 g fasolki szparagowej
- 50 g cebuli pokrojonej w paski
- 50 g papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 1 limonka
- 1 papryczka chili drobno pokrojona
- Kilka listków kolendry
- Oliwa do smażenia
Podawaj z ugotowanym Ryżem Lotus Rice
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w sosie teriyaki. Następnie usmaż na rumiany kolor.
- Fasolkę szparagową i marchew zblanszuj. Zamocz w przygotowanej według instrukcji tempurze i usmaż na rumiany kolor.
- Pozostałe warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni przez 2 minuty. Pod koniec dodaj sos hoisin i wymieszaj.
- Do pojemnika nałóż ryż, dodaj kurczaka oraz warzywa. Całość posyp chili, listkami kolendry i skrop sokiem z limonki.
TIP: Zamiast Sosu Teriyaki możesz wykorzystać Słodki Sos Sojowy House of Asia.