
Skrzydełka z kurczaka w paście bulgogi

Masz 30 minut? Tyle wystarczy, żeby zrobić skrzydełka, które smakują jak z azjatyckiego street foodu! Delikatne mięso, aromatyczna pasta bulgogi, chrupiąca skórka z airfryera i genialny sos z srirachą, sezamem i szczypiorkiem. Podajesz z lekką sałatką i… gotowe! Minimum wysiłku – maksimum smaku!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min + 15 min marynowanie
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 50 g Pasty bulgogi House of Asia
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 łyżka Sosu Sriracha House of Asia
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka szczypiorku drobno posiekanego
Do podania:
- Dowolna sałatka
Sposób przygotowania
- Skrzydełka oczyść, odetnij lotki i przekrój w miejscu zgięcia.
- Mięso zamarynuj w paście bulgogi z dodatkiem oleju. Odstaw na minimum 15 minut, jeśli możesz to dłużej.
- Skrzydełka włóż do airfryer’a, ustaw temperaturę 180°C i piecz przez około 20 minut. Składniki sosu wymieszaj w misce.
- Gotowe skrzydełka przełóż na talerz. Posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z sosem oraz ulubioną sałatką.