Kremowy Udon z kimchi
Szukasz szybkiego i wyrazistego dania? Kremowy udon z kimchi to idealna propozycja na ekspresowy posiłek w stylu koreańskim. Intensywne smaki, kremowy sos i chrupiący bekon – czego chcieć więcej? Odkryj przepis, który przeniesie Cię wprost do Azji! Zobacz koniecznie jak przygotować to danie razem z Mateusz Gębski Kliknij tutaj »
Liczba porcji: 1
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 g Makaronu Udon świeżego House of Asia
- 80 g Kimchi House of Asia
- 2 łyżki Sosu Kimchi House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- pół łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- pół łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia
- 100 g bekonu pokrojonego w paski
- 50 g cebuli pokrojonej w piórka
- 30 g dymki drobno pokrojonej
- 15 g chili drobno pokrojonej
- 200 ml śmietanki 30%
Do podania:
- 1 łyżeczka Sezamu białego lub czarnego House of Asia
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na zimną patelnię wrzuć bekon i smaż go w niskiej temperaturze, tak aby wytopić z niego tłuszcz. Jeśli będzie go za mało, dodaj oleju.
- Następnie wrzuć cebulę, dymkę, chili oraz kimchi. Dodatkowo dorzuć pastę z czosnku i imbiru. Wymieszaj wszystko.
- Po chwili dodaj sos ostrygowy, sos sojowy oraz sos kimchi. Wymieszaj i zalej wszystko śmietanką.
- Kiedy śmietana zacznie się, gotować dodaj makaron Udon. Wymieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje.
- Podaj z żółtkiem na środku, posyp sezamem. Na górę możesz dołożyć jeszcze odrobinę szczypiorku i chilli.