Azjatycka sałatka z marchewki i Daikona
Szybka w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku sałatka z marchewki, białej rzodkwi i marynowanego daikona to doskonały dodatek do każdego posiłku. Delikatny dressing z mirinu i octu ryżowego idealnie podkreśla orientalny charakter tego dania.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 łyżka Sosu Mirin House of Asia
- 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
- 50 g Rzodkwi marynowanej Daikon House of Asia
- 200g białej rzodkwi
- 100g marchewki
- Sól
Sposób przygotowania
- Marchew i rzodkiew pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. Marynowany daikon również pokrój w paski.
- Dodaj do warzyw pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Odlej nadmiar wody.
- Wymieszaj mirin z octem i 1 łyżką wody. Polej warzywa i wymieszaj. Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, możesz zostawić warzywa na noc w lodówce, aby smaki mogły się „przegryźć”.