
Chińska sałatka z makaronem i kurczakiem

Chińska sałatka z makaronem i kurczakiem to idealne połączenie świeżych warzyw, aromatycznych przypraw i delikatnego mięsa. Lekko pikantny sos limonkowo-chili nadaje daniu wyjątkowego charakteru. Gotowe w 25 minut!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g Makaronu instant House of Asia
- 15 g Grzybów Mun House of Asia
- 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu ostrygowego House of Asia
- 100 g szynki gotowanej pokrojonej cienkie paski
- 120 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 8 pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 1 ogórek zielony pokrojony w cienkie paski
- 50 g szczypiorku drobno pokrojonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- 2 łyżki Soku z limonki House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka zamarynuj w sosie sojowym oraz ostrygowym, odstaw na minimum 15 minut. Po tym czasie usmaż na rumiany kolor.
- Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalej grzyby wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odsącz i osusz.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
- Do dużej miski przełóż warzywa i grzyby. Dodaj pokrojonego kurczaka, szynkę oraz sos. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
- Podawaj posypane szczypiorkiem.