Koreańskie bulgogi z zielonym jackfruitem szarpanym

Bulgogi to popularne danie kuchni koreańskiej. Jego nazwa oznacza ogień i mięso. Tradycyjnie przyrządzane z cienko pokrojonej, grillowanej wołowiny, w poniższym przepisie od Praktykulinarnych znajdziesz wegańską wersję, z zielonym szarpanym jackfruitem.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 35 min.

Ostrość:

Składniki

  • 565 g szarpanego zielonego jackfruita
  • 50 g pasty Bulgogi
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
  • 1 średnia marchew pokrojona w plastry
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 ogórki gruntowe pokrojone w słupki
  • 4 rzodkiewki pokrojone w plastry
  • 150 g kiełek stir fry
  • 2 łyżki kimchi
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Jackfruita osącz z zalewy, a następnie opłucz. Przełóż do miski, dodaj pastę Bulgogi i dokładnie wymieszaj. Marynuj przez co najmniej 15 minut.
  3. W garnku zagotuj wodę i ugotuj fasolkę. Odsącz.
  4. Na patelni rozgrzej ½ łyżki oleju i podsmaż kiełki.
  5. Pozostały olej rozgrzej na kolejnej patelni i podsmaż cebulę oraz marchew. Dodaj jackfruita oraz marynatę. Smaż przez 4 minuty, często mieszając.
  6. Na talerze wyłóż ryż, porcję bulgogi oraz wszystkie dodatki. Posyp szczypiorem i sezamem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI