Koreańskie bulgogi z zielonym jackfruitem szarpanym
Bulgogi to popularne danie kuchni koreańskiej. Jego nazwa oznacza ogień i mięso. Tradycyjnie przyrządzane z cienko pokrojonej, grillowanej wołowiny, w poniższym przepisie od Praktykulinarnych znajdziesz wegańską wersję, z zielonym szarpanym jackfruitem.
Liczba porcji: 2
Czas: 35 min.
Ostrość:
Składniki
- 565 g szarpanego zielonego jackfruita
- 50 g pasty Bulgogi
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
- 1 średnia marchew pokrojona w plastry
- 150 g fasolki szparagowej
- 2 ogórki gruntowe pokrojone w słupki
- 4 rzodkiewki pokrojone w plastry
- 150 g kiełek stir fry
- 2 łyżki kimchi
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
Do podania:
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Jackfruita osącz z zalewy, a następnie opłucz. Przełóż do miski, dodaj pastę Bulgogi i dokładnie wymieszaj. Marynuj przez co najmniej 15 minut.
- W garnku zagotuj wodę i ugotuj fasolkę. Odsącz.
- Na patelni rozgrzej ½ łyżki oleju i podsmaż kiełki.
- Pozostały olej rozgrzej na kolejnej patelni i podsmaż cebulę oraz marchew. Dodaj jackfruita oraz marynatę. Smaż przez 4 minuty, często mieszając.
- Na talerze wyłóż ryż, porcję bulgogi oraz wszystkie dodatki. Posyp szczypiorem i sezamem.