Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami to propozycja od influencera Czarnej Wisienki z okazji  Światowego Dnia Czekolady, który obchodzimy w lipcu. Chcesz świętować z nami? Lody są niezwykle proste do zrobienia i obłędne w smaku, więc do dzieła!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min.+ 5h zamrożenie

Ostrość:

Składniki

  • 400ml mleczka kokosowego 20-22% BIO
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 200g czereśni
  • cukier puder do dosłodzenia (może być zrobiony z erytrolu lub ksylitolu) (opcjonalnie)
  • drobinki czekoladowe (opcjonalnie)
  • Do podania: 200g czereśni (możesz zamienić na wiśnie, truskawki lub maliny)

Sposób przygotowania

  1. Do miski przełóż mleczko kokosowe, możesz je zmiksować aby było gładsze.
  2. Czekoladę gorzką i mleczną podziel na kostki, a następnie roztop w rondelku.
  3. Roztopioną czekoladę stopniowo wlej do mleczka, cały czas mieszając.
  4. Na końcu dodaj wydrylowane czereśnie. Opcjonalnie dosłodź cukrem pudrem oraz dodaj drobinki czekoladowe. Przelej do zamykanego pojemniczka. Ostudź, a następnie włóż do zamrażarki na 5 h. (co 30 min. mieszaj masę w zamrażarce).
  5. Gotowe lody wyciągnij na ok. 10 min. przed podaniem. Podaj je ze świeżymi czereśniami.

Tip: Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smakowe spróbuj dodać do nich posiekaną miętę, skórkę z limonki lub odrobinę wody z kwiatów pomarańczy.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI