Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem

Idealna na letnie upały, nietuzinkowa, tajska sałatka z kurczakiem, to doskonały pomysł na lunch lub lekkie danie obiadowe. Oryginalne połączenie smaków sezonowych warzyw, z aromatycznymi składnikami kuchni tajskiej, to propozycja od naszego kucharza Jarka Owczarczyka. Koniecznie spróbujcie.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5mm
  • 1 pierś z kurczaka średniej wielkości
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 ogórek zielony pokrojony w plastry
  • 1 czerwona cebula pokrojona w pióra
  • 10 strączków fasolki szparagowej drobno pokrojonej
  • 3 zielone dymki pokrojone w 3 cm słupki 
  • 8 pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 3 łyżki posiekanej tajskiej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych

Sos:

  • 4 łyżki sosu rybnego 
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 papryczki chili drobno posiekane
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą. Przełóż do dużej miski. Makaron przetnij nożyczkami na mniejsze kawałki.
  2. Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
  3. Pokrojonego kurczaka włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj przez 4 minuty. Przełóż mięso do miski z makaronem.
  4. Fasolkę szparagową ugotuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, tak aby była lekko al dente. Następnie w celu szybkiego schłodzenia przełóż do wody z lodem. Wyjmij, osusz, pokrój w 3 cm kawałki i dodaj do sałatki.
  5. Dodaj do makaronu z kurczakiem pokrojone pomidory, ogórka, fasolkę, cebulę, posiekane świeże zioła, orzechy i wymieszaj z sosem.
  6. Sałatkę podawaj na liściach sałaty lodowej.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI