Sałatka z mango, krewetkami, kolendrą i chili
Soczyste mango z krewetek, dodatkiem limonki, chili i dużej garści orzeszków ziemnych i świeżej kolendry to niebo w gębie. Musisz spróbować!
Liczba porcji: 1
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- ½ mango
- 1 średnia czerwona cebula
- 4 krewetki tygrysie
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 łyżki delikatnie pociętych liści kolendry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dressing:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha
Sposób przygotowania
1.Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce.
2.Obierz mango ze skóry, potnij na całej długości owocu na paseczki i odetnij warstwę. Krojenie w ten sposób powtarzaj aż pokroisz połowę mango. Przełóż do miski.
3.Cebulę pokrój w drobne piórka i dodaj do mango.
4. Natnij krewetki na grzbiecie do połowy długości. Włóż je do miski, oprósz mąką ziemniaczaną i delikatniej ją wetrzyj. Przelej wodą, spłucz mąkę. Następnie zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wrzuć krewetki. Gotuj ok 1. min, do delikatnego zaróżowienia, wyłów i przepłucz zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
5.Krewetki dodaj do mango z cebulą, całość zalej dressingiem i wymieszaj. Podaj z orzeszkami i świeżą kolendrą.