Sałatka z mango, krewetkami, kolendrą i chili

Soczyste mango z krewetek, dodatkiem limonki, chili i dużej garści orzeszków ziemnych i świeżej kolendry to niebo w gębie. Musisz spróbować!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3.4 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • ½ mango
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 4 krewetki tygrysie
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki delikatnie pociętych liści kolendry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dressing:

  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego 
  • 1 łyżeczka sosu sriracha 

 

Sposób przygotowania

1.Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce.

2.Obierz mango ze skóry, potnij na całej długości owocu na paseczki i odetnij warstwę. Krojenie w ten sposób powtarzaj aż pokroisz połowę mango. Przełóż do miski.

3.Cebulę pokrój w drobne piórka i dodaj do mango.

4. Natnij krewetki na grzbiecie do połowy długości. Włóż je do miski, oprósz mąką ziemniaczaną i delikatniej ją wetrzyj. Przelej wodą, spłucz mąkę. Następnie zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wrzuć krewetki. Gotuj ok 1. min, do delikatnego zaróżowienia, wyłów i przepłucz zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.

5.Krewetki dodaj do mango z cebulą, całość zalej dressingiem i wymieszaj. Podaj z orzeszkami i świeżą kolendrą.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI