Kuchnia tajska

Sałatka z mango, krewetkami, kolendrą i chili

Soczyste mango z krewetek, dodatkiem limonki, chili i dużej garści orzeszków ziemnych i świeżej kolendry to niebo w gębie. Musisz spróbować!

Liczba porcji:

1

Czas: 30 min

Poziom:

Trudne

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

½ mango
1 średnia czerwona cebula
4 krewetki tygrysie
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
2 łyżki delikatnie pociętych liści kolendry
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dressing:
1 łyżka sosu rybnego 
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki cukru kokosowego 
1 łyżeczka sosu sriracha 

Sposób przygotowania

1.Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce.

2.Obierz mango ze skóry, potnij na całej długości owocu na paseczki i odetnij warstwę. Krojenie w ten sposób powtarzaj aż pokroisz połowę mango. Przełóż do miski.

3.Cebulę pokrój w drobne piórka i dodaj do mango.

4. Natnij krewetki na grzbiecie do połowy długości. Włóż je do miski, oprósz mąką ziemniaczaną i delikatniej ją wetrzyj. Przelej wodą, spłucz mąkę. Następnie zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wrzuć krewetki. Gotuj ok 1. min, do delikatnego zaróżowienia, wyłów i przepłucz zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.

5.Krewetki dodaj do mango z cebulą, całość zalej dressingiem i wymieszaj. Podaj z orzeszkami i świeżą kolendrą.

Wróć do poprzedniej strony