Sałatka z krewetkami i makaronem z fasoli mung
Tajska sałatka z krewetkami i bezglutenowym makaronem z fasoli mung to idealne danie na letnie dni. Przygotowanie tej pysznej potrawy zajmie Ci zaledwie 25 minut i stanie się hitem w Twoim domu. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 40 g makaronu z fasoli mung
- 5 g grzybów mun
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 10 średnich krewetek
- 2 łyżki cebulki dymki
- 1 pomidor posiekanego pomidora
- 1/2 posiekanej cebuli
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 kawałeczki posiekanej papryczki chilli
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Krewetki gotujemy 20 minut do miękkości w osolonej wodzie.
- Na patelnię dodaj sok z cytryny, sos rybny, cukier i krewetki. Zamieszaj.
- Następnie dodaj makaron i pozostałe składniki, dobrze wymieszaj.
- Podawaj udekorowane świeżą kolendrą.
- Podawaj posypane prażonym sezamem.