Zupa Laksa z kurczakiem i grzybami słomkowymi
Zupa laksa to danie kuchni pochodzące z Malezji, Singapuru i innych krajów południowo-wschodniej Azji, takich jak Indonezja i Tajlandia. Jest to pikantna zupa, która ma wiele wariantów, ale najbardziej charakterystycznym elementem jest jej bogate i intensywne aromatyczne smaki. Dzięki naszej saszetce możesz zrobić teraz ją sam w domu zaledwie w 10 minut. Przygotuj ją razem z kremowym mleczkiem KARA, makaronem ryżowym z kurkumą i grzybami słomkowymi.
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
100 g Pasty Laksa House of Asia
1 opakowanie Makaronu ryżowego z kurkumą House of Asia
6-8 Grzybów słomkowych House of Asia
200 ml Kremu kokosowego 24-26% Kara
150 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski
500 ml bulionu z kurczaka
1 biała cebula pokrojona w piórka
½ marchewki pokrojonej w słupki
50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w grubszą kostkę
½ limonki pokrojonej w cząstki
Kilka gałązek kolendry
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Do garnka wlej olej i podsmaż cebulę, marchewkę oraz grzyby przez około 5 minut, następnie dodaj pastę, zalej bulionem, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj mięso z kurczaka, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż mięso będzie miękkie, pod koniec dodaj krem kokosowy oraz pokrojoną kapustę pekińską.
2. W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Gorącą zupę podawaj z makaronem, pokrojoną kolendrą oraz cząstką limonki.