Klasycznie czy po swojemu?
Pachnące i aromatyczne dania z Tajlandii, zachęcające do spróbowania na każdym kroku, japoński minimalizm i perfekcjonizm sushi czy chińska kaczka po pekińsku to tylko kilka przykładów na to, że kuchnia azjatycka ma w swoim menu masę klasycznych dań, których trzeba spróbować. A gdyby tak azjatyckie produkty wykorzystać w naszym codziennym menu, urozmaicić nimi dania, które znamy z innych kuchni i dodać im azjatyckiej nuty? Smaki Azji dają nam mnóstwo możliwości. Warto to wykorzystać. A jak zrobić to smacznie?
Dla wegetarian
Z kuchnią azjatycką wegetarianie mogą poszaleć. Aromatyczne grzyby shiitake czy mun świetnie nadają się do wzbogacenia smaku polskich zup i sosów. Są intensywne w smaku, mięsiste w konsystencji i bardzo pożywne. Algi pod postacią wakame lub nori też znajdą masę zastosowań. Nori wykorzystywane do sushi sprawdzi się również jako dodatek do zup, a wakame z masą witamin to nieoceniony składnik do sałatek.
Dla fanów chińskich potraw mamy jesienną wersja makaronu udon, pełną grzybów shiitake, z dodatkiem kurek i szpinaku. Gwarantujemy, że miłośnicy grzybów będą zachwyceni, a dzięki zdrowotnym właściwościom grzybów shiitake zadbają o swoją odporność przed zimą.
Klasyczny dodatek do schabowego, świetnie smakuje również bez niego! Mizeria po tajsku, ma moc chili i łagodność śmietany. Może potrzeba trochę więcej czasu, aby przygotować całe danie, ale jego smak wynagrodzi Ci każdy wysiłek 🙂
Dla fanów mięsa
Z azjatyckimi przyprawami, sosami i dodatkami można naprawę odmienić znany i oklepany kawał mięsa.
Na początek coś wyjątkowego! Polędwiczki wieprzowe podawane z ananasem są jednocześnie ostre, słone i słodkie, co zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe. Świetnie sprawdzą się na weekendowy obiad czy oryginalną kolację. W dodatku przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, co jest wielkim atutem, szczególnie gdy polędwiczki znikają z talerza w mgnieniu oka.
Burger inaczej! Tak właśnie, udon burger dla tych którzy lubią eksperymenty i nie boją się urozmaicać klasyki. Dość nietypowe danie, bo zamiast zwykłej bułki, wykorzystamy do niego… makaron udon! Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy uformować placki z ugotowanego makaronu i jajka, a następnie je usmażyć. Prawda, że proste? A w dodatku bardzo efektowne. Nikt nie przejdzie obok takiego burgera obojętnie. 😉
Skrzydełka z kurczaka też nie muszą być nudne, żeby nabrały charakteru wystarczy sos teriyaki i miso! Brzmi dobrze, prawda? Wszystkie składniki połączone razem stanowią dobrze zbilansowaną kompozycję smaków i aromatów, w których zakochasz się od pierwszego kęsa. Nie ma co czekać, czas podwinąć rękawy i wziąć się do roboty. 🙂
Masz ochotę na ramen? Danie to co prawda trafiło do Japonii w XIX wieku, ale obecne istnieje wiele wariacji tej zupy. To jedno z najpopularniejszych japońskich dań nie ma jednego przepisu, a skład zupy i dodatki znajdujące się w bulionie zależą tylko od przygotowującego je kucharza. Może tym razem wersja z grzybami shiitake i cukinią?
Dla fanów owoców morza
W Azji ich nie brakuje, ale my też już nie możemy się narzekać. Dostępność owoców morza, jest już całkiem przyzwoita. Można je wykorzystać w zupach rybnych, curry, ale można też poszaleć. Proponujemy japa dogi. Ten kanadyjski street food podbija serca Amerykanów i nie tylko. To już nie jest zwykły hot dog z parówką! Zdecydowanie odbiega od pierwowzoru. Podawane z sosem teriyaki, z makaronem soba, pełne pysznych azjatyckich smaków… Wariacji jest masa.! Jak zrobić swojego japa doga? Wersja z burakiem i krewetką na pewno będzie stanowiła miłe urozmaicenie popołudnia 🙂
A na deser… tajskie lody!
Chociaż ciężko zrobić je samemu w domu, wyglądają i smakują naprawdę dobrze. W budkach lub food truckach są przygotowywane na oczach klientów, co stanowi dodatkową atrakcję dla miłośników tego deseru. Zimne i z wybranymi dodatkami spełniają oczekiwania zarówno smakowe jak i wizualne. Po prostu trzeba ich spróbować.
Więcej zastosowań azjatyckich produkty w nie do końca azjatyckich daniach znajdziecie w naszej zakładce z przepisami, szczególnie w kategorii Fusion.