Nowa Azja od kuchni Tajskie lody House of Asia

Nowa Azja od kuchni

Klasycznie czy po swojemu?

Pachnące i aromatyczne dania z Tajlandii, zachęcające do spróbowania na każdym kroku, japoński minimalizm i perfekcjonizm sushi czy chińska kaczka po pekińsku to tylko kilka przykładów na to, że kuchnia azjatycka ma w swoim menu masę klasycznych dań, których trzeba spróbować. A gdyby tak azjatyckie produkty wykorzystać w naszym codziennym menu, urozmaicić nimi dania, które znamy z innych kuchni i dodać im azjatyckiej nuty?  Smaki Azji dają nam mnóstwo możliwości. Warto to wykorzystać. A jak zrobić to smacznie?

Dla wegetarian

Z kuchnią azjatycką wegetarianie mogą poszaleć. Aromatyczne grzyby shiitake czy  mun świetnie nadają się do wzbogacenia smaku polskich zup i sosów. Są intensywne w smaku, mięsiste w konsystencji i bardzo pożywne. Algi pod postacią wakame lub nori też znajdą masę zastosowań. Nori wykorzystywane do sushi sprawdzi się również jako dodatek do zup, a wakame z masą witamin to nieoceniony składnik do sałatek.

Dla fanów chińskich potraw mamy jesienną wersja makaronu udon, pełną grzybów shiitake, z dodatkiem kurek i szpinaku. Gwarantujemy, że miłośnicy grzybów będą zachwyceni, a dzięki zdrowotnym właściwościom grzybów shiitake zadbają o swoją odporność przed zimą.

Klasyczny dodatek do schabowego, świetnie smakuje również bez niego! Mizeria po tajsku, ma moc chili i łagodność śmietany. Może potrzeba trochę więcej czasu, aby przygotować całe danie, ale jego smak wynagrodzi Ci każdy wysiłek 🙂

Nowa Azja od kuchni House of Asia

Dla fanów mięsa

Z azjatyckimi przyprawami, sosami i dodatkami można naprawę odmienić znany i oklepany kawał mięsa.

Na początek coś wyjątkowego! Polędwiczki wieprzowe podawane z ananasem są jednocześnie ostre, słone i słodkie, co zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe. Świetnie sprawdzą się na weekendowy obiad czy oryginalną kolację. W dodatku przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, co jest wielkim atutem, szczególnie gdy polędwiczki znikają z talerza w mgnieniu oka.

Burger inaczej! Tak właśnie, udon burger dla tych którzy lubią eksperymenty i nie boją się urozmaicać klasyki. Dość nietypowe danie, bo zamiast zwykłej bułki, wykorzystamy do niego… makaron udon! Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy uformować placki z ugotowanego makaronu i jajka, a następnie je usmażyć. Prawda, że proste? A w dodatku bardzo efektowne. Nikt nie przejdzie obok takiego burgera obojętnie. 😉

Skrzydełka z kurczaka też nie muszą być nudne, żeby nabrały charakteru wystarczy sos teriyaki i miso! Brzmi dobrze, prawda? Wszystkie składniki połączone razem stanowią dobrze zbilansowaną kompozycję smaków i aromatów, w których zakochasz się od pierwszego kęsa. Nie ma co czekać, czas podwinąć rękawy i wziąć się do roboty. 🙂

Masz ochotę na ramen? Danie to co prawda trafiło do Japonii w XIX wieku, ale obecne istnieje wiele wariacji tej zupy. To jedno z najpopularniejszych japońskich dań nie ma jednego przepisu, a skład zupy i dodatki znajdujące się w bulionie zależą tylko od przygotowującego je kucharza. Może tym razem wersja z grzybami shiitake i cukinią?

Dla fanów owoców morza

W Azji ich nie brakuje, ale my też już nie możemy się narzekać. Dostępność owoców morza, jest już całkiem przyzwoita. Można je wykorzystać w zupach rybnych, curry, ale można też poszaleć. Proponujemy japa dogi. Ten kanadyjski street food podbija serca Amerykanów i nie tylko. To już nie jest zwykły hot dog z parówką! Zdecydowanie odbiega od pierwowzoru.  Podawane z sosem teriyaki, z makaronem soba, pełne pysznych azjatyckich smaków… Wariacji jest masa.! Jak zrobić swojego japa doga? Wersja z burakiem i krewetką na pewno będzie stanowiła miłe urozmaicenie popołudnia 🙂

Nowa Azja od kuchni Tajskie lody House of Asia

A na deser… tajskie lody!

Chociaż ciężko zrobić je samemu w domu, wyglądają i smakują naprawdę dobrze. W budkach lub food truckach są przygotowywane na oczach klientów, co stanowi dodatkową atrakcję dla miłośników tego deseru. Zimne i z wybranymi dodatkami spełniają oczekiwania zarówno smakowe jak i wizualne. Po prostu trzeba ich spróbować.

Więcej zastosowań azjatyckich produkty w nie do końca azjatyckich daniach znajdziecie w naszej zakładce z przepisami, szczególnie w kategorii Fusion.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250 g

Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250 g

Nowość
Bestseller
Makaron Udon 300g House of Asia

Makaron Udon 300 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy słodki150ml House of Asia

Sos sojowy słodki 150 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

NASZE MARKI