Zupa ramen z grzybami shiitake i cukinią

Zupa ramen to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Każdy przyrządza ją z ulubionymi składnikami. Nasza propozycja to zupa na bazie pasty miso z grzybami shiitake, cukinią, szynką, jajkiem, oraz szpinakiem baby. Miska zupy ramen jest na tyle sycąca, że z powodzeniem może stanowić główne danie obiadowe.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 4 saszetki pasty miso
  • 1 opakowanie makaronu ramen
  • 1 opakowanie grzybów shitake
  • 1 cukinia; obrana obieraczką do warzyw  tak, aby powstały cienkie wiórki
  • 80 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 łyżka czosnku; pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego; do smażenia
  • 700 ml wody
  • Szpinak baby; do ozdoby
  • Czarny sezam; do ozdoby

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka zacznij gotować w zimnej wodzie, kiedy zacznie wrzeć wyjmij je po 5 min.
  3. W garnku na średnim ogniu rozgrzej olej, usmaż na złocisto czosnek, wlej wodę.
  4. Dodaj pastę miso i grzyby, dobrze wymieszaj,
  5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś do momentu uzyskania miękkości grzybów.

W misce ułóż makaron, szpinak, cukinię, szynkę, grzyby, zalej bulionem miso, udekoruj połówką jajka i sezamem.

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI