Udon burger
Udon burger to pomysł na smaczny posiłek wprost z kuchni fusion. Połączenie amerykańskiego przysmaku jakim jest burger na mięsie wołowym z bardzo popularnym w Japonii makaronem udon.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- ¼ opakowania makaronu udon
- 1 jajko
- 1 cukinia
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżeczki sosu sojowego premium
- 2 łyżeczki sosu chili z imbirem
- 1 pomidor pokrojony w plasterki
- kiełki, np. groszku do ozdoby
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
- Sos sojowy wymieszaj razem z mięsem, dodaj sól i pieprz do smaku. Obieraczką do warzyw oskrob cukinię tak, aby powstały cienkie długie płaty. W misce posól płaty cukinii i pozostaw na ok 5 minut.
- Uformuj dwa burgery z mięsa i usmaż je na patelni z każdej strony.
- W misce wymieszaj makaron z jajkiem. Z powstałej masy przygotuj 4 placki makaronowe.
- Usmaż je na złoty kolor z każdej ze stron.
- Przygotuj burgery: na placku makaronowym ułóż kotlet, posmaruj sosem chili, połóż cukinię, plaster pomidora, kiełki i przykryj drugim plackiem.