Burger sushi House of Asia

Burger sushi

15 min + 35 min gotowania i pieczenia
4 porcje
lekko pikantne

4 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Burger sushi to nowoczesne połączenie smaków Japonii i formy klasycznego burgera. Chrupiąca panierka i delikatny łosoś tworzą wyjątkowe danie w azjatyckim stylu.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie pozostaw do całkowitego przestudzenia. Dopraw sosem do ryżu do sushi i dokładnie wymieszaj. 
  2. Łososia zamarynuj w części sosu sojowego i odstaw na 10 minut. Następnie upiecz w piekarniku 180°C przez 10 minut. Upieczonego łososia połącz z majonezem, srirachą, pozostałym sosem sojowym i rozgnieć widelcem.
  3. Na środku arkusza nori ułóż 1 łyżkę wystudzonego ryżu. Następnie posmaruj serkiem śmietankowym, 1 łyżką rozdrobnionego łososia, dodaj kilka plasterków ogórka, 1 łyżkę rozgniecionego awokado i posmaruj kolejną porcją serka.  Całość przykryj ryżem. 
  4. Zawiń brzegi nori do środka, formując zwartą kanapkę. Możesz zawinąć w folię aluminiową, aby burger nabrał odpowiedniego kształtu.
  5. Przygotuj ciasto z tempury zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zanurz burgera w cieście, obtocz w panko i smaż w głębokim oleju rozgrzanym do 180 – 200°C przez 2–3 minuty z każdej strony.
  6. Przekrój burgera na pół i podawaj z dodatkową porcją sosu sriracha i szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty