Burger sushi
Burger sushi to nowoczesne połączenie smaków Japonii i formy klasycznego burgera. Chrupiąca panierka i delikatny łosoś tworzą wyjątkowe danie w azjatyckim stylu.
Składniki
- 1 szklanka Ryżu do sushi House of Asia
- 4 łyżki Sosu do ryżu do sushi House of Asia
- 12 arkuszy Liści Nori House of Asia
- 3 łyżeczki Sosu sojowego premium House of Asia
- 2 łyżeczki Sosu Sriracha House of Asia + do podania
- 100 g Panierki Panko House of Asia
- 100 g Panierki do tempury House of Asia + zimna woda (na ciasto)
- 1 filet łososia (ok. 200 g)
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 dojrzałe awokado, rozgniecione z solą i pieprzem
- 2 łyżki serka śmietankowego
- olej do smażenia
- garść szczypiorku, drobno pokrojonego
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie pozostaw do całkowitego przestudzenia. Dopraw sosem do ryżu do sushi i dokładnie wymieszaj.
- Łososia zamarynuj w części sosu sojowego i odstaw na 10 minut. Następnie upiecz w piekarniku 180°C przez 10 minut. Upieczonego łososia połącz z majonezem, srirachą, pozostałym sosem sojowym i rozgnieć widelcem.
- Na środku arkusza nori ułóż 1 łyżkę wystudzonego ryżu. Następnie posmaruj serkiem śmietankowym, 1 łyżką rozdrobnionego łososia, dodaj kilka plasterków ogórka, 1 łyżkę rozgniecionego awokado i posmaruj kolejną porcją serka. Całość przykryj ryżem.
- Zawiń brzegi nori do środka, formując zwartą kanapkę. Możesz zawinąć w folię aluminiową, aby burger nabrał odpowiedniego kształtu.
- Przygotuj ciasto z tempury zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zanurz burgera w cieście, obtocz w panko i smaż w głębokim oleju rozgrzanym do 180 – 200°C przez 2–3 minuty z każdej strony.
- Przekrój burgera na pół i podawaj z dodatkową porcją sosu sriracha i szczypiorkiem.